Start Rocquigny Zomer Winter Jeantes


Rocquigny

in Aisne 02260

Rocquigny is gelegen in het hart van de Thiérache. Deze streek is gesitueerd tussen Mons/Bergen (België) in het noorden en Laon (Noord-Frankrijk) in het zuiden, Le Cateau (waar Henri Matisse woonde) in het westen en oostelijk tot ongeveer de stad Chimay (van het bekende abdijbier), dus grensoverschrijdend met België. De Thiérache heeft een glooiend landschap met veel weiden en velden, afgezet met heggen. De heggen bestaan uit de meidoorn, wilde roos, bramenstruiken, kamperfoelie, haagbeuk, wilg en vlier. Wat met zich meebrengt dat er een grote populatie van verschillende soorten kleine vogels is te bewonderen. Volop mussen, pimpel- en koolmezen, roodborstjes, winterkoninkjes en het ijsvogeltje.

In het landschap staan ook veel bomen en de streek is vooral bekend om de eikebomen. Er staan exemplaren van honderden jaren oud. Er is meer veeteelt dan landbouw, gewoon omdat de grondsoort landbouw niet echt toelaat.

Ook zijn de kavels te klein om goed landbouw te kunnen bedrijven. Het landschap is beschermd en de franse boeren vinden dat wel best. Ze zijn erg met het landschap bezig en hebben soms wel 10 km heg te onderhouden.

Door Rocquigny stromen kleine riviertjes, de Helpe-Mineure en Chaudière komen er samen. Rocquigny heeft een bevolking van zo'n 400 zielen, een klein dorp dus. Winkels zijn er niet, daarvoor is het echt te klein, maar in de buurt is alles gemakkelijk te krijgen. Het dorp heeft een mooi kerkje, een kiosk, niet zoals wij er in Nederland aan denken, deze kiosk werd vroeger door muzikanten gebruikt en eronder werd gedanst. Voorname huizen, mooie oude boerderijen en een oude wasplaats. Het water dat door de twee openingen in de wasplaats stroomt is tevens één van de drinkwaterbronnen in het dorp, het is zuiver en kalkrijk (goed voor de maag). Vaak zijn mensen flessen aan het vullen, soms komen zij van wel 10 km verder op. De bron/wasplaats is gemakkelijk te bereiken: Achter de kerk is tussen de huizen een smalle doorgang, volg deze. Vervolgens ga je over het metalen bruggetje en volg je het asfalt-paadje, aan het eind is echt een zeer klein houten bruggetje, hierna vind je links de bron. Je kunt rustig een flesje van dit heerlijk water vullen om mee te nemen of om op te drinken.

De kracht van Rocquigny is dat het is gelegen in een bijzonder landschap, dat in alle seizoenen mooi en aantrekkelijk en heerlijk te bewandelen is. In de zomer geuren de kruidige weiden en bermen je tegemoet, in de winter ruik je de aarde. Ben je een kruidenkenner, dan ben je vast in je element!

Zoals alle franse dorpjes lijkt het overdag uitgestorven, maar toch is er een rijk sociaal leven. De inwoners van Rocquigny zijn joviaal en heel gewillig om met iemand te praten, maar dat moet wel in de franse taal, een andere taal is men niet machtig. Alhoewel de jongere generatie toch wel wat Engels spreekt. Vaak heeft men angst om fouten te maken en blijft men bij het Frans. Men vindt het prachtig wanneer een buitenlander Frans spreekt, men zal u niet verbeteren, wel aanvullen. 


Start Rocquigny Zomer Winter Jeantes