Start Algemeen Zomer Winter Jeantes


Rocquigny

 

Adres van het gemeentehuis: Commune de Rocquigny, 11 Rue de la Mairie, 02260 Rocquigny

Tél. / Fax: 00 33 03 2397 2768

Burgemeester: Paul Seret

Openingstijden van het gemeentehuis:

woensdagmorgen 9 uur tot 12 uur, vrijdagmiddag 14 uur tot 17 uur,

zaterdagmorgen (burgemeester aanwezig) van 9 uur tot 11 uur.

email: mairie-rocquigny@alsatis.net


Beknopte historie van Rocquigny: In 1136 werd de abdij van "Montreuil" gesticht. Daar een abdij veel bedrijvigheid aantrok, ontstond er een kleine nederzetting, in 1144 Rochemi genaamd. Op de betreffende plek waar de abdij ooit stond is tegenwoordig een boerderij "la Ferme de Montreuil" te vinden. De abdij werd door opeenvolgende religieuze oorlogen totaal verwoest. Het dorp heeft een kerkje gewijd aan St. Geneviève, de kerk behoorde vroeger tot de abdij.

De boerderij "Des Prés Verts" met in de tuinmuur een bijzondere steen op zijn kop ingemetseld, hier omgedraaid.

De boerderij " Des Prés Verts" in les Hayettes is van latere datum, aan de zijkant van deze boerderij is een bijzondere steen in de muur van de voortuin gemetseld. De huidige boerderij werd in 1845 gebouwd, waarschijnlijk werden er toen stenen van een vorig bouwsel gebruikt. De typische rode bakstenen, die veel gebruikt zijn in de regio, werden gemaakt van de grondstoffen uit de plaatselijke steengroeves. De heuvel waarop deze boerderij staat heet Sainte Geneviève.

- -Het kerkje met de kiosk - - - Steen met St. Geneviève in kerkmuur - - - - - - - St. Geneviève- - - - - - -- - - - - - -La Ferme de Montreuil

Op het plein voor het kerkje staat een dans-kiosk, een typisch bouwwerkje voor deze streek, veel noordelijker dan Rocquigny zal men er geen meer vinden. Boven in de dans-kiosk zaten bij feesten de muzikanten, er onder werd door het volk gedanst.


la ferme "Des Prés Verts" en gezicht op "Le Pied du Terne"


Route naar Rocquigny vanuit Nederland:

Antwerpen, Brussel (ringweg Brussel oostzijde volgen Namen-Waterloo enz.) tot de afslag Mons-Paris.

Bij Mons/Ghlin afslag 24 de snelweg verlaten,(niet letten op de borden boven de weg met Maubeuge/Paris, deze dus niet volgen), volg echt afslag 24 en neem gelijk de baan R5 (R5 is groot op de weg geschilderd en loopt eventjes paralel met de snelweg). Houdt op deze R5 baan rechts aan, de weg gaat met een boog over de snelweg, waar je afkwam. Volg nu de borden Maubeuge, daarna volg de borden Avesnes-Reims-Laon.

Na Avesnes richting Etroeungt-Reims-Laon. Bij Etroeungt, de weg wordt een stukje 4 baans, net waar hij weer overgaat in 2 baans naar links afslaan richting Rocquigny.

 


Uitgaan in Rocquigny en omgeving: www.transfrontalieres.eu


Start Algemeen Zomer Winter Jeantes